Camilla Andersen

ernæringsfysiolog – foredragsholder – forfatter

Slipp barna til!

Legg igjen en kommentar

La barna få være med å lage mat, slik at de vet hvordan de steker et egg, baker et brød eller fikser en hjemmelaget hamburger når de plutselig flytter hjemmefra. Vanene de får som små tar de gjerne med seg videre i livet. Barna er avhengig av at vi som foreldre vet å legge til rette for gode vaner. Tilgjengelighet er et viktig stikkord.


foto: www.colourbox.no

Flere overvektige barn
Tallet på overvektige barn har økt de siste 30 årene. I Norge har hele 17 % av guttene og 22 % av jentene i 8 års alderen utviklet overvekt eller fedme (kilde: Folkehelseinstituttet). Dette er en skremmende utvikling. Barn vet ikke nok om hvordan man forebygger overvekt og er prisgitt hva foreldrene serverer dem. Det hviler et stort ansvar på oss foreldre i å sørge for at barna våre utvikler gode matvaner og forebygger overvekt.

Unngå strenge regler
Det handler mer om å ha «sunn» mat tilgjengelig enn å ha masse strenge regler. Barna må få lov til å spise «usunt» også, det handler om mengde og hyppighet. Men å gi barna søte kjeks i matpakken mener jeg er å gjøre dem en bjørnetjeneste. Det finnes bedre måter å gi uttrykk for kjærlighet og omsorg på enn å servere barna søt mat og drikke i tide og utide.

Undersøkelse på barns matvaner
Ernæringsfysiolog Elisabeth Lind Melbye ved Universitetet i Stavanger har forsket på hva som fungerer og ikke når foreldre skal lære barna om sunne matvaner. Du kan lese artikkelen hos forskning.no

Det viktigste vi som foreldre kan gjøre, er å ha sunn mat tilgjengelig, mener Melbye. I tillegg til at barna eksponeres for næringsrik mat, bør de også få ta del i matlaging og innkjøp.

Når et barn først har blitt overvektig er det stor sjanse for at barnet også er overvektig som voksen.

Ta barna med på matlaging allerede nå – og ha næringsrik mat tilgjengelig:

– Start dagen med en smoothie laget på både frukt/bær og grønnsaker.
– Tenk grønnsaker til alle måltider. En gulrot ved siden av frokosten, cherrytomater i matpakken, brokkoli til middag og sukkererter og blomkålbuketter med dip til kvelds.
– Skap gode matopplevelser slik at barna selv foretrekker den gode, næringsrike maten.
– Og hva med et kokkekurs til mor og far ?????

 

 

Advertisements

Forfatter: camillaandersen

Ernæringsfysiolog med hovedfag i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo. Gründer av kostholdstjenesten www.somebody.no. Opptatt av et sunt kosthold samtidig som man opprettholder livskvaliteten! Ønsker å bidra til økt kunnskap om kosthold slik at du kan skape et kosthold etter egne ønsker, uavhengig av kurer og dietter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s