Camilla Andersen

ernæringsfysiolog – foredragsholder – forfatter

Handelen prøver å gjøre oss feite!

1 kommentar

Jeg er veldig opptatt av hvordan «gode» tilbud i butikker og kiosker egentlig er trusler mot helsen vår. Tilbud som jeg kaller «fedmekampanjer». Jeg har også delt ut prisen for «beste» fedmekampanje nettopp for å sette fokus på, og øke bevisstheten rundt, hva disse tilbudene egentlig gjør med oss.

Det var derfor en stor glede å lese Kåre Norums kronikk i Aftenposten i dag hvor han blant annet skriver at det er tre forhold som styrer vårt valg av mat:

1. Pris. Usunne varer er som regel billigere.

2. Tilgjengelighet. Usunne varer finnes overalt og når som helst.

3. Markedsføring. Nesten all matreklame er for det vi burde spise mindre av.

Jeg er ikke for at man skal lage forbud og restriksjoner, men stusser likevel over at det skal være lov å lage disse reklamekampanjene med to muffins til 20 kr, tre sjokolader for prisen av to, to brus for prisen av en osv osv. For ikke å snakke om alle bolle-tilbudene hvor det lønner seg å kjøpe pose med flere boller. Lønner seg? For hvem da? Ikke kroppen min i alle fall.

Jeg mener denne markedsføringen og tilgjengeligheten av søtsaker i hverdagen er med på å alminneliggjøre det som om det var mat. Er det ikke nok at butikkene og kioskene bugner over av sukkervarer. Må de presse dem på oss via gode tilbud i tillegg?

Jeg er opptatt av at vi som forbrukere må lære oss hva disse matvarene egentlig betyr for kroppen slik at vi i alle fall tar bevisste valg. Klart det er greit å spise en bolle en gang i blant, men man burde ikke spise slike varer i hverdagen. Overvekt og fedme øker i verden. Også i Norge. Også blant barn og unge. Det er en så skremmende utvikling. Hvor er myndighetene?

Vi må forebygge overvekt. Og så må slutte å mase om slankekurer. De virker ikke. Du går ned, men du går ganske sikkert opp igjen også. Har du først lagt på deg er det vanskelig å gå varig ned, særlig hvis du prøver å løse problemet med kurer.

Det er mye lettere å unngå å legge på seg. Vi trenger kunnskap om mat og ernæring, slik at vi får et bevisst og naturlig forhold til kosthold. Og denne kunnskapen bør komme inn mens vi er barn, i barnehagen og skolen. Gi folk trygghet til å skape det kostholdet de selv ønsker basert på kunnskap. Det er ikke slik at noe er forbudt å spise. Det handler om mengder. Og å skille «hverdagsmat» og «kosemat».

Kosthold skal skape glede, ikke dårlig samvittighet. Vi skal kose oss og unne oss både sjokolade og brus, men i fornuftige mengder og til sin tid. Si nei takk til «gode» tilbud som egentlig prøver å gjøre deg feit, så er mye gjort!

Ikke glem å lese kronikken til Norum 🙂

Advertisements

Forfatter: camillaandersen

Ernæringsfysiolog med hovedfag i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo. Gründer av kostholdstjenesten www.somebody.no. Opptatt av et sunt kosthold samtidig som man opprettholder livskvaliteten! Ønsker å bidra til økt kunnskap om kosthold slik at du kan skape et kosthold etter egne ønsker, uavhengig av kurer og dietter.

One thought on “Handelen prøver å gjøre oss feite!

  1. Jeg er helt enig i det han skriver om handelen og tilgjengeligheten av usunn mat. Men det han skriver om lavkarbo beviser bare at han ikke vet hva han snakker om.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s