Camilla Andersen

ernæringsfysiolog – foredragsholder – forfatter

Kjedene stopper sunn mat

2 kommentarer

Følg med på nyhetene på Radio Norge i dag, hvor jeg uttaler meg om Aftenpostens sak i dag: Kjedene stopper sunn mat.

Jeg syns det er trist at fortjeneste kommer foran helse, og mener handelen burde hatt et samfunnsansvar når de selger mat.

Det er forskjell på å prakke på en kunde 3 pack med sokker når de handler en bukse og å prakke på en kunde 5 boller når man hadde tenkt å kjøpe en. Selger du mat bør du også føle et ansvar for den helsekonsekvensen du indirekte er årsak til.

Forbrukeren har selvsagt et ansvar for egne valg, men i butikkene velger vi ikke selv. Hylleplassering og tilbud er det som styrer oss. Og myndighetene gir oss ikke kunnskap, men et nøkkelhull vi skal stole blindt på istedet. Hva med alle de andre matvarene? Burde vi ikke ha kunnskap om dem også for å velge «riktig» og bevisst?

Vi trenger kunnsakap til å forsvare oss mot handelen som vil gjøre oss fete med tilbudene sine! De markedsfører sjokolade, snacks og brus for 500 mill i året. Nå vil de også fjerne nøkkelhullmerket mat fordi de tjener for lite på dem.

Jeg mener den tøffe markedsføringen av «usunne» produkter, sammen med forbrukerens manglende kunnskap om hva tilbudene faktisk innebærer, er med på å forstyrre oss fra å velge sunt når vi handler.

Kunnskap til folket: Everybody needs SomeBody!

Foto: Jon Hauge (fra sak på Aftenposten.no)

Advertisements

Forfatter: camillaandersen

Ernæringsfysiolog med hovedfag i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo. Gründer av kostholdstjenesten www.somebody.no. Opptatt av et sunt kosthold samtidig som man opprettholder livskvaliteten! Ønsker å bidra til økt kunnskap om kosthold slik at du kan skape et kosthold etter egne ønsker, uavhengig av kurer og dietter.

2 thoughts on “Kjedene stopper sunn mat

  1. Godt noen kjemper for dette. En annen ting er når du glemmer å pakke ned matpakke så er det ikke enkelt å få tak i sunn mat i farten. Ofte er det pølse eller hamburger på en bensinstasjon eller boller på butikken.

    Føler alt det sunne du kan kjøpe er ting som må tilberedes. Dårlig med sunn mat på farten du kan kjøpe. Det er iallfall alt for lite i forhold til maten som ikke er sunn.

  2. Helt enig. Handelen burde spille mer på lag med oss og tilby noe som er bra for oss fremfor å prakke på oss billige, dårlige produkter som ikke hører hverdagen til.
    Fedmekampanjene finnes i hopetall over alt og truer folkehelsen. Jeg skal gjøre så godt jeg kan, men skulle ønske politikerne kom tydeligere på banen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s