Camilla Andersen

ernæringsfysiolog – foredragsholder – forfatter

Sunne produkter selger for dårlig

3 kommentarer

Vi ønsker oss sunnere produkter, men produsenter forteller at produktene selger dårlig og at mange derfor blir tatt av markedet igjen etter kort tid. Hvorfor ønsker vi oss sunnere produkter, men ender opp med å kjøpe noe annet når vi først handler?

Jeg tror pris er avgjørende. De sunne produktene er gjennomgående dyrere enn andre alternativer. Ta for eksempel den nye Skyr drikke som kom nå i september. Den koster ca 25 kr. Det er mye. Nøkkelhullmerket vaniljeyoghurt koster mer enn den vanlige vaniljeyoghurten som står rett ved siden av i kjøleskapet i butikken. Da velger vi den billigste, selv om vi egentlig er helsebevisste?

Hvis de sunnere produktene skal overleve er vi nødt til å kjøpe dem. Men da må ikke prisen skremme oss bort heller. Psykologien er enkel; når vi ser noe billig, handler vi med god samvittighet. Uansett om det er sunt eller usunt. Helseaspektet legges til side. Jeg tror vi må gjøre noe med prisene på maten i dette landet. Prisene dumpes på usunne produkter hele tiden og over alt (det jeg kaller fedmekampanjer) mens de sunne produktene får for stive priser til at forbruker prioriterer dem når de først står i butikken.

Dette er sikkert et mer sammensatt problem men å si at «forbrukeren har makten» syns jeg blir litt håpløst når den sunnere maten blir så dyr at forbrukeren ikke prioriterer helse når de handler.

Forby dumping av prisen på de usunne varene og få de sunne varene mer frem og til samme pris som alternativet. Så skal vi med forbrukermakt vise at forbruket av sunnere mat øker!

Advertisements

Forfatter: camillaandersen

Ernæringsfysiolog med hovedfag i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo. Gründer av kostholdstjenesten www.somebody.no. Opptatt av et sunt kosthold samtidig som man opprettholder livskvaliteten! Ønsker å bidra til økt kunnskap om kosthold slik at du kan skape et kosthold etter egne ønsker, uavhengig av kurer og dietter.

3 thoughts on “Sunne produkter selger for dårlig

  1. Så enig, så enig!! Og hvis ikke noe skjer med prisnivået på sunn kontra usunn mat, risikerer vi dessuten å forsterke det «klasseskillet» vi har når det gjelder handlevaner og levevaner. Det er f.eks. en kjent sak at Oslo er delt i øst og vest også når det gjelder kosthold, overvekt og livsstil.

  2. Rett og ikkje rett – grunnen til at eg aldri kjøper magerost, for eksempel, er SMAKEN! Veldig mykje av smaken ligg i fettet, og den vil eg ikkje gå på akkord med. I staden gjer eg som Camilla seier: justerer mengda. Heller 20 g feit ost med god smak enn 40 g magrare ost utan god smak.

    Prisen spelar inga rolle, mat er for at vi skal leve, men også for at vi skal trivast.

  3. Helt enig med Camilla. For mange speler prisen en rolle!! Det er mange ting man kan forandre med kosten og noen av de sunne alternaltivene syns jeg er kjempegode også.. men viss jeg skal velge dem, kan fort kassalappen stige med kanskje 100 kroner (+-) hver gang.. og da blir det fort masse penger ut av det.. og mange familier med barn, hus, hund og andre forpliktelser har kanskje ikke så romslig økonomi hvor det egentlig er et alternaltiv man KAN ta seg råd til…

    🙂 håper det hvertfall kan bli mere balanse hvor det ikke er dyrere å ta vare på seg selv og familien 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s