Camilla Andersen

ernæringsfysiolog – foredragsholder – forfatter

Alt handler om mengder

2 kommentarer


Jeg koser meg gjerne med en fruktsalat. Her fra By Ti-Mo i Niels Juels gate 33, Oslo

Det er ikke farlig å spise frukt og du blir ikke tjukk av en pølse. Det er så trist at mat og kosthold er forbundet med så mye dårlig samvittighet og skremselspropaganda. Mat er nytelse. Du skal spise flere ganger om dagen resten av ditt liv. Hvorfor gjøre det til noe kjedelig, vanskelig, trist og skummelt?

Kroppen skal få i seg et bredt spekter av ulike næringsstoffer for å fungere og ha god helse. For å gi den det trenger du å spise variert. Litt av alt! I tillegg har du en mental helse å ta vare på. Derfor er det også viktig å unne seg noe som kanskje ikke er så næringsrikt, men som betyr mye for deg og gir deg glede. Som to sjokoladeBITER. Ikke en hel sjokolade. (Ja, vet noen syns det er vanskelig å stoppe etter to biter, men det må man trene seg opp til – eller finne noe annet å kose seg med). Eller en is når solen skinner. Men ikke nødvendigvis den største isen!

Bevisstgjøring tror jeg på. Så lenge du er bevisst og vet hva du spiser, styrer mengder og hyppighet utfra hva som gir kroppen næring og ikke, kan du sette sammen akkurat det kostholdet du ønsker. Ingen overdrivelser er bra, hverken å spise BARE «sunt» eller å spise for mye «usunt».

Fjern hverdagskosen, så er mye gjort. Bollepose og kaffe til frokost, krone is til halv pris på kiosken, tilbud på sjokoade på vei fra jobb og potetchips/nøtter flere kvelder i uken. Fristelsene er mange. Og dette er eksempler på hvor det er effektivt å gjøre endringer. Skjerpe litt inn. Unne seg det litt sjeldnere og i mindre mengder. Ikke fjerne det fra kostholdet om det er viktig for deg, men fjern det gjerne fra hverdagen!

Løs opp – slapp av ! Kosthold er ikke så komplisert som mange gir uttrykk for.

Advertisements

Forfatter: camillaandersen

Ernæringsfysiolog med hovedfag i samfunnsernæring fra Universitetet i Oslo. Gründer av kostholdstjenesten www.somebody.no. Opptatt av et sunt kosthold samtidig som man opprettholder livskvaliteten! Ønsker å bidra til økt kunnskap om kosthold slik at du kan skape et kosthold etter egne ønsker, uavhengig av kurer og dietter.

2 thoughts on “Alt handler om mengder

  1. Hei. jeg var inne å så på somebody.no og sendte deg en mail, men fikk aldri noe svar. Jeg lurer på hvordan man kan registrere seg sånn at man får studenrabatt? og er det mulig og få familierabatt hvis mange i familien melder seg inn?

  2. Hei og beklager hvis det har skjedd en glipp at du ikke har fått svar. Jeg fikk en mail fra en Susanne som spurte om dette og sendte svar 11.06. Men du har ikke fått svar?

    Studentrabatten er laget for studiesteder med ernæring og helsefag der studentene bruker SomeBody.

    Når det gjelder familierabatt har jeg ikke lagt opp til det, men der skal vi selvsagt finne en løsning.

    Send meg en mail igjen så skal jeg ordne dette for deg 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s